Links

iisg.nl
Het Internationaal instituut voor Sociale Geschiedenis in Amsterdam bevat een schat aan archieven op het gebied van sociale bewegingen, maatschappelijke organisaties, politieke partijen, vakbonden en personen die daarin actief zijn geweest. Voor het onderzoek naar Trien de Haan zijn met name de archieven van RSP/RSAP, NAS, Henk Sneevliet en NMB/NVSH van belang. Steeds meer documenten zijn gescand en via internet te downloaden. 

niod.nl
Voor de oorlogsgeschiedenis van Trien de Haan is het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie in Amsterdam een essentiële bron. Met name de processtukken inzake de veroordeling/fusillade van het MLL-Front (de ondergrondse Sneevliet-groep)  en de persoonslijsten van de Nederlandse gevangenen van Ravensbrück.

westfriesarchief.nl
Het Westfries Archief in Hoorn bevat veel primaire bronnen en literatuur met betrekking tot de geschiedenis van Hoorn en West-Friesland. Vooral van het online-krantenarchief (tot 1949) is veel gebruik gemaakt voor de biografie van Trien de Haan.

archiefalkmaar.nl
Het Regionaal Archief Alkmaar heeft een uitgebreid online krantenarchief (tot 1949) waarin alle belangrijke Noord-Hollandse edities zijn opgenomen.

everyfacehasaname.com
Trien de Haan komt voor op filmbeelden die in april 1945 zijn gemaakt in de haven van het Zweedse Malmö, waar bevrijde gevangenen uit Duitse kampen aankwamen.
Bekijk met name de  trailer op de homepage, waarin Trien secondenlang (00.04-00.10) vooraan in beeld is te zien. De gelijknamige documentaire geeft een indrukwekkend beeld met ooggetuigenverslagen van de bevrijding en de aankomst in Zweden. Op de site staat ook een korte Engelstalige biografie  van Trien.
De gehele documentaire werd uitgezonden door de NPO ->

Anti War Songs
Een van Triens kampgedichten – ‘Appèlgedachten – is ook te vinden op Anti War Songs, een internationale website met oorlogsliederen en –poëzie.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Advertenties